Project/007

From Initiatiefwijzer Leidschendam-Voorburg

(Kinder)zwerfboekStation in Het Koophuis

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Wijk Oud-zuid Leidschendam
Onderwerp :
duurzaamheideducatie
Doelgroep :
kinderen
Status :
Afgesloten/ beëindigd
Website :
[www.oudzuidleidschendam.nl]

Zwervende boeken krijgen onderdak

Een bezoeker aan het wijkgebouw zocht een goede bestemming voor gelezen kinderboeken. En ongeveer op hetzelfde moment kwam er een brief bij het wijkgebouw binnen van KinderZwerfboek.nl. Deze samenloop van omstandigheden leidde tot het idee voor een ZwerfboekStation in het wijkgebouw. En toen de kiem was gelegd, was realisatie eigenlijk snel geregeld. Eén van de creatieve dames van de vereniging had nog een kast over en met hulp van de mannen die het oud papier ophalen, heeft deze kast een plek gekregen in het wijkgebouw van wijkvereniging Oud-zuid Leidschendam. Wegens succes is inmiddels nog een kast toegevoegd waarvan een gedeelte is bedoeld voor kinderzwerfboeken.

Het (Kinder)zwerfboekstation is voor iedereen vrij toegankelijk en het uitlenen is laagdrempelig. Er wordt dan ook druk gewisseld van boek. Het werkt heel gemakkelijk: je kiest een boek uit en zet die na het lezen weer terug om een nieuw boek uit te kiezen. En heb je zelf thuis boeken over, dan kun je die ook in de kast achterlaten. Duurzamer kan bijna niet: gelezen boeken worden niet weggegooid maar opnieuw gelezen. Daarbij is het ook voor de bewoners van de wijk een plezierige situatie. Het zwerfboekstation draagt bij aan het promoten van lezen en het versterken van de samenhang in de wijk. Mensen die elkaar niet kennen, lezen elkaars boeken. Het (uit)lenen stimuleert ontmoeting en het contact in de wijk.

In Nederland zijn al 1800 Kinderboekzwerfboek Stations, zij ontvangen twee keer per jaar 25 nieuwe kinderboeken dankzij donaties van kinderboekenuitgevers. Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp en wil dat álle kinderen in Nederland boeken hebben om te lezen.

Betrokkenen

Gebruikers van het wijkgebouw hebben een kast en boeken beschikbaar gesteld en verzorgden het transport naar het wijkgebouw. Kindzwerfboek hielp mee door kennis en promotiemateriaal beschikbaar te stellen en met een website waarop de locatie kan worden geregistreerd. Wijkvereniging Oud-zuid Leidschendam stimuleert anderen om een Kinderzwerfstation op te zetten door dit bij andere wijkverenigingen onder de aandacht te brengen. Bewoners maken nu gebruik van het uitlenen en brengen zelf boeken in.

Rol van de gemeente

De gemeente is niet betrokken bij dit initiatief. Het initiatief past wel binnen het beleid van de gemeente, omdat kinderen (en volwassenen) eenvoudig en kosteloos kunnen beschikken over boeken waardoor het lezen wordt gestimuleerd. Lezen draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen (en volwassenen).

Samenvatting van de factoren die van invloed zijn geweest op dit burgerinitiatief

Wat heeft stimulerend gewerkt voor het initiatief?

Realiseren publieke doelen:

  • Kinderen (en volwassenen) kunnen kosteloos beschikken over boeken waardoor het lezen wordt gestimuleerd.
  • Lezen draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen (en volwassenen).
  • Duurzaam: gelezen boeken worden niet weggegooid maar opnieuw gelezen.
  • Realisatie was snel geregeld. Er was een kast over, deze kast heeft een plek gekregen in het wijkgebouw van wijkvereniging Oud-zuid Leidschendam. Wegens succes is inmiddels nog een kast toegevoegd.


Constructieve samenwerking:

  • Kindzwerfboek hielp mee door kennis en promotiemateriaal beschikbaar te stellen en met een website waarop de locatie kan worden geregistreerd.
  • Wijkvereniging Oud-zuid Leidschendam stimuleert anderen om een Kinderzwerfstation op te zetten.
  • Er is steun van het Nationaal Fonds Kinderhulp dat wil zorgen dat álle kinderen in Nederland boeken hebben om te lezen.
Zijn of waren er obstakels die uit de weg geruimd zijn of nog weggenomen moeten worden?
-

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Wijk Oud-zuid Leidschendam
Onderwerp :
duurzaamheideducatie
Doelgroep :
kinderen
Status :
Afgesloten/ beëindigd
Website :
[www.oudzuidleidschendam.nl]

Voeg je eigen foto’s of video’s toe!