Project/005

From Initiatiefwijzer Leidschendam-Voorburg

Fitplaats LD-VB

Werk een concreet en onderbouwd plan uit.

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Sportplaats is gelegen in de buurt Bovenveen, maar ook bewoners van andere buurten komen regelmatig de sportplaats bezoeken
Onderwerp :
sport en bewegen
Doelgroep :
bewoners
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.fitwordenindebuitenlucht.nl]

Sporten in de straat

Het initiatief 'Fitplaats' heeft een sportplaats gerealiseerd in wijk Bovenveen in de gemeente Leidschendam-Voorburg die voor iedereen vrij toegankelijk is. Fitplaatsen zijn openbare sportvoorzieningen, kleine pleintjes met een aantal fitnesstoestellen, waarmee de gemeente Leidschendam-Voorburg de drempel om te gaan sporten wil verlagen. Op deze sportlocaties kunnen wijkbewoners en andere geïnteresseerden gratis fitnessen op de aanwezige, weersbestendige toestellen. Hiermee is er voor iedere inwoner van de gemeente een plek dichtbij huis in de buitenlucht aan de conditie te werken. Daarnaast is de sportplaats ook een locatie waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, wat de samenhang in de buurt verbetert. Er zijn enkel positieve reacties ontvangen.

De gemeente en stichting Vlietwensen hebben een subsidie beschikbaar gesteld, zodat coaches kunnen worden opgeleid. Zo worden er op de sportplaats ook gratis sportactiviteiten georganiseerd door deze sportcoaches. Organisatie ‘Outdoor Cross Training’ verzorgde het train-de-trainer-programma. Sinds juli 2017 geven de coaches op vaste tijden in de week professionele begeleiding bij het bewegen. Sven Grootscholten werkt op de Fitplaats in de Prinsenhof: “We hebben instructies gekregen over wat er allemaal komt kijken bij trainen in de buitenlucht. Zoals belangrijke tips en tricks over de oefeningen en toestellen en hoe je het best je les kunt opbouwen. Zo was er zelfs een groepje ouderen van rond de 90 jaar. Deze mensen konden meteen meedoen met onze beweegactiviteit. Zo zie je: Fitplaatsen zijn voor jong en oud, het is te gek dat ook mensen op hoge leeftijd er gebruik van kunnen maken.”

Er was geen weerstand van de omgeving of andere instanties, wel zijn er uitdagingen waar de initiatiefnemers over in gesprek gaan met de gemeente: Een waterpomp wordt gemist, er is onvoldoende verlichting, waardoor sporten in de winterperiode lastig is en er zijn geen toiletten in de buurt.

Leidschendam-Voorburg telt inmiddels twee Fitplaatsen: bij de Krajicek Playground in de Prinsenhof in Leidschendam en in Park ’t Loo in Voorburg. Een derde Fitplaats wordt eind 2017 geopend in het klein Zijdepark.

Betrokkenen

Fenomeen Bovenveen (een initiatief van wijkbewoners Bovenveen) heeft het initiatief mede opgezet. Outdoor crosstraining leverde de coaches. Vlietwensen en de gemeente verstrekten een financiële bijdrage. De wijkmanager wilde meedenken en kon tijd en kennis investeren.

Rol van de gemeente

De sportplaats bevordert de gezondheid van de inwoners en verbetert de cohesie in de buurt. De gemeente was enthousiast en heeft subsidie verleend. De gemeente toont verder helaas weinig interesse, met name bij belangrijke gebeurtenissen wordt dat gemist. Bij de uitreiking van de certificaten van de coaches was, ondanks vele uitnodigingen, bijvoorbeeld “enkel de wethouder aanwezig”. Over het algemeen is men wel tevreden over de opstelling van het gemeentebestuur. De gemeente is altijd bereid in gesprek te gaan en er is sprake van een prettige samenwerking.

De gemeente zou het eenvoudiger kunnen maken een initiatief in te dienen. Op het moment zitten hier veel eisen en drempels aan vast. Het indienen van een burgerinitiatief zou eigenlijk een laagdrempelig proces moeten zijn, zodat iedere inwoner echt mee kan denken.

Samenvatting van de factoren die van invloed zijn geweest op dit burgerinitiatief

Wat heeft stimulerend gewerkt voor het initiatief?

Realiseren publieke doelen:

 • Voor iedere inwoner van de gemeente een plek om gratis te sporten en dichtbij huis in de buitenlucht aan de conditie te werken.
 • De sportplaats is een locatie waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, wat de samenhang in de buurt verbetert.
 • Er is een website met alle informatie, ook met de trainingsavonden.
 • Er is nu een app waarmee de bewoners sportieve prestaties kunnen volgen.
 • Er zijn alleen maar positieve reacties gekomen tijdens de voorbereiding en de realisatie.


Constructieve samenwerking:

 • Er is subsidie gevraagd en gekregen van Vlietwensen en de gemeente.
 • Verschillende partijen zijn benaderd en hebben bijgedragen met geld, kennis en opleiding.
 • Vlietwensen en gemeente hebben financieel bijgedragen.
 • Outdoor Cross Training zorgt voor opgeleide trainers.
 • Bij de uitreiking van de certificaten van de coaches was de wethouder aanwezig.
Zijn of waren er obstakels die uit de weg geruimd zijn of nog weggenomen moeten worden?

Constructieve samenwerking:

 • Er zijn uitdagingen waar de initiatiefnemers over in gesprek gaan met de gemeente: Een waterpomp wordt gemist, er is onvoldoende verlichting, wat sporten in de winterperiode lastig maakt en er zijn geen toiletten in de buurt.
 • De gemeente toont helaas weinig interesse, met name bij belangrijke gebeurtenissen wordt dat gemist.

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Sportplaats is gelegen in de buurt Bovenveen, maar ook bewoners van andere buurten komen regelmatig de sportplaats bezoeken
Onderwerp :
sport en bewegen
Doelgroep :
bewoners
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.fitwordenindebuitenlucht.nl]

Voeg je eigen foto’s of video’s toe!